Posted on Leave a comment

Феята на зъбчетата

Здравейте приятели! В тази статия ще ви разкажа за премеждията ми по темата млечни зъбки и какво пък общо има www.pepewoods.com с това :). Разбира се някои от вас, предполагам знаят, че имаме дъщеря на възраст вече за смяна на млечните зъбки… 

Според официалната статистика пробива на постоянните зъби, започва – на 5 години за резците, 7 години за предкътниците и 8 години за кучешките.

По този повод, както си е редно стартирахме и опресняването на познанията ни по тази тема. Като цяло в нашата къща сме традиционалисти и много държим на българските обичаи и култура. Още в първите резултати ако потърсим в google – какво да правим с падналото млечно зъбче, wеднага ще се натъкнем на челен сблъсък между “Феята на зъбчетата” и “На ти Вранке млечен зъб, дай ми железен”. 

Както вече споменах ние сме традиционалисти 🙂 и би трябвало да няма много, много чуденки. Според нашите традиции: излизаме навън пред къщата, хвърляме млечното зъбче на покрива и викаме “На ти Вранке млечен зъб, дай ми железен”. Tова, че живеем в блок не е чак такъв проблем, при добро желание все ще намерим начин (в случая и подходяща постройка) да спазим традицията. 

Оказа се обаче, че дъщеря ни не желаеше да си изхвърля зъбчето! И нe заради феята на зъбчетата, а защото имаше подарък от нейния стоматолог- пластмасова кутия за зъбчета. Така в крайна сметка реших, че ще изработя дървена кутия зъбче. както се казва ако е гарга поне да е рошава :https://pepewoods.com/product/%d0%ba%d1%83%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d1%8a%d0%b1%d1%87%d0%b5/

В крайна сметка кутията много се хареса, винаги може да запазите зъбчетата за спомен или пък зъбчетата да бъдат “вземани от феята” и на тяхно място да слага паричка или бонбонче. Чекмеджето не е много голямо (около 5/5/5 см.) и има място само за малки (като размер) подаръци.

Нещо много интересно на което попаднах докато си опреснявах знанията по темата е че от млечните зъби могат да се извлекат стволови клетки, които се използват за лечение на редица заболявания. Откритието е на американски учени и датира от 2004 г. По принцип стволовите клетки забавят регенерацията си с възрастта, за това от колкото по-млади тъкани бъдат извлечени, толкова по-жизнеспособни са. Ако сте пропуснали да съхраните стволови клетки от пъпната връв или плацентата, млечните зъби са едно добро решение.От стволови клетки могат да се създадат всички други видове клетки. По този начин се заменят увредени клетки. Проучванията показват, че стволовите клетки могат да са много полезни в борбата с рака. Стволовите клетки от млечни зъби могат да се използват при лечението на около 70 заболявания. Процесът по вземане и съхранение обаче не е съвсем прост и не може да се ползва изработената кутия от www.pepewoods.com . Зъбчето трябва да е напълно здраво Хубаво е и да не е много разклатено. Зъбчето се премахва под упойка и се съхранява в специален контейнер, докато стигне до банката за стволови клетки, където се обработва, а извлеченият материал се съхранява за 20 и повече години. 1-2 зъбчета са достатъчни за процедурата, а пък останалите, въпрос на избор. Можете да запазите за спомен, да го вземе Феята на зъбките или пък да го метнете на враната. 

Вашият коментар